Доступність посилання

ТОП новини

Інтерпол офіційно відмовився розшукувати українського екс-прем’єра Яценюка – Аваков


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднив у Twitter документ з відмовою оголошувати у міжнародний розшук колишнього прем’єр-міністра України, лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка на вимогу Росії.

«Інтерпол 3 травня офіційно відмовив Росії в абсурдному звинуваченні і запиті на міжнародний розшук щодо Арсенія», – написав Аваков.

Наразі підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

Раніше у Слідчому комітеті Росії заявили, що мають докази участі Арсенія Яценюка в бойових зіткненнях в Чечні в 1994-95 роках і мають намір добиватися притягнення екс-прем’єра України до кримінальної відповідальності. Російські слідчі звинувачують екс-прем’єра, зокрема за статтями «участь у збройній групі (банді)», «умисне вбивство за обтяжливих обставин». У березні суд у Росії заочно арештував Яценюка, у лютому його оголосили в розшук. Також російська сторона повідомила про направлення до Інтерполу матеріалів для оголошення екс-прем’єра України в міжнародний розшук.

20 квітня Аваков звернувся до Інтерполу з листом про безпідставність звинувачень Росії щодо Яценюка, оскільки, як він запевнив, екс-прем’єр «ніколи не бував у Чечні, не брав участі у жодних збройних конфліктах, у вказаний російськими слідчими період проживав, навчався й працював за місцем свого народження на території України».

У вересні 2015 року голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив про нібито участь українського прем’єра Арсенія Яценюка у бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року. Сам Яценюк назвав цю заяву «клінічним діагнозом російської влади».

Сьогодні у російських в’язницях за звинуваченнями у злочинах під час під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років перебувають громадяни України Микола Карпюк та Станіслав Клих.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Клих і Карпюк стали жертвами «пародії на правосуддя».

Адвокат українців Ілля Новиков повідомив у березні, що умови їхнього перебування за ґратами погіршуються.

XS
SM
MD
LG